Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Η μετακίνηση στο Ηράκλειο

BYciclesImage by schnuck via Flickr

Θεωρώ ότι είναι είτε απαράδεκτο είτε αδύνατον να μετακινείται κάποιος στο Ηράκλειο με αυτοκίνητο. Οι δρόμοι είναι στενάχωροι και τα αυτοκίνητα πολλά, περισσότερα από όσο μπορεί να αντέξει η πόλη.

Γενικά η στρατηγική δημιουργίας νέων δρόμων μέσα στις πόλεις μάλλον είναι λάθος αφού για κάθε νέο δρόμο σύντομα εμφανίζονται νέα αυτοκίνητα.

Αντίθετα, θα πρέπει οι πολιτικές να κατευθύνονται πάντοτε προς εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης των πολιτών που είναι συμβατές με τα δεδομένα της εποχής μας.

Συνεπώς μέσα στις πόλεις θα πρέπει να δημιουργούνται ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, να διευκολύνεται το πέρασμα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και δίκυκλων. Ταυτόχρονα να απαγορεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Τα δίκυκλα δεν είναι μόνο τα ποδήλατα αλλά και τα μηχανάκια που μπορεί συχνά να μας εκνευρίζουν αλλά διευκολύνουν την κίνηση στους δρόμους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αν για κάθε 50 μηχανάκια υπήρχε ένα μόνο αυτοκίνητο παραπάνω τότε κανείς δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στο Ηράκλειο.

Από την άλλη με τη δημιουργία εκτεταμένων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων μπορεί κάποιος όχι μόνο να βαδίσει για βόλτα αλλά να σκεφτεί να πάει και με τα πόδια στην εργασία του. Απέχουμε βέβαια πολύ από το να γίνουμε Δανία, όμως είναι καλό να μάθουμε να περπατάμε περισσότερο.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για την πόλη μας τα επόμενα 30 χρόνια. Η δημιουργία εκτεταμένων φιλικών δομών για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, με κίνητρα για χρήση δικύκλων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με παράλληλο σταδιακό αποκλεισμό όλο και περισσότερο των αυτοκινήτων, τουλάχιστον από το κέντρο του Ηρακλείου.

1 σχόλιο:

Crete είπε...

μακάρι να δούμε σύντομα ποδηλατόδρομους και μέσα στην πόλη!!