Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Η λαική στα Καμίνια λειτουργεί με παρανομίες

Mint sellers at souk (market) in Amman

Την τελευταία φορά που οι κάτοικοι είδαν τη Νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, είχε υποσχεθεί ότι αν δεν γίνει τίποτα για την απομάκρυνση της λαικής, τότε αυτή η ίδια δεσμεύεται να την μετακινήσει μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2010 ή ακόμη και να την κλείσει με δική της ευθύνη εάν δεν βρεθεί άλλη λύση ή άλλη πρόταση από το δήμο. Αυτό το είπε μπροστά σε πολλούς κατοίκους. Σιωπήσαμε έως τις 10 Ιανουαρίου μήπως γινόταν κάτι. Φαντάζομαι κάποιοι ήδη γελάνε που πιστέψαμε τέτοιες υποσχέσεις.

Από εδώ και πέρα θα υπάρχει πλήρης κάλυψη και αναμετάδοση του τι σημαίνει και τι συμβαίνει στη λαική αγορά, και με φωτογραφίες και με βίντεο και άλλες νομικές ενέργειες για τις παρανομίες που συμβαίνουν κάθε φορά που γίνεται λαική. Για αρχή θα αναφερθούν τα εξής:

1) Η λαική αγορά γίνεται σε έναν χώρο όπου υπάρχει σχολείο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ασφαλείας γιατί κλείνεται η είσοδος/έξοδος ασφαλείας του σχολείου. Ήδη η δντρια του σχολείου έχει μιλήσει πολλές φορές για το θέμα. Αν κάποιο κακό συμβεί, αυτό το κείμενο θα είναι εδώ για να θυμίζει στους ανεύθυνους "υπεύθυνους" τις ευθύνες που θα έπρεπε να είχαν.

2) Η καντίνα, ενώ ο νόμος προβλέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να φεύγουν οι καπνοί, αυτή έχει παρκάρει δίπλα σε σπίτια όπου γεμίζει καπνό όλους τους περιοίκους.

3) Οι έμποροι έρχονται έξω από τα σπίτια των ανθρώπων από τις 03.30-04.00 το πρωί και χτυπάνε σίδερα για να στερεώσουν τους πάγκους τους ξεσηκώνοντας τις γειτονιές. Τα σπίτια είναι ισόγεια, παλαιά και με λεπτούς τοίχους. Ξυπνάμε πριν τα ξημερώματα και χάνουμε δύο μέρες της ζωής μας.

4) Δεν τηρούνται τα ωράρια λειτουργίας και αν συμπεριληφθούν οι ώρες που καθαρίζονται οι χώροι τότε αθροιστικά έχουμε πολλές ώρες αποκομμένοι από τα σπίτια μας.

5) Επίσης δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής των τροφίμων καθώς δεν υπάρχουν ψυγεία για τα ψάρια ή άλλα ευπαθή προιόντα. Αλλά ούτε και γίνεται κανένας απολύτως υγειονομικός έλεγχος.

6) Οι υπηρεσίες του δήμου δεν καθαρίζουν σωστά. Για παράδειγμα, οι έμποροι πετάνε τα απόνερα από τις ψαροκασέλες στις αποχετεύσεις και στους δρόμους και βρωμάει ψαρίλα ακριβώς έξω από τα σπίτια μας για μια εβδομάδα, μέχρι να ξαναέρθει η λαική. Αλλά ούτε και άλλες ακαθαρσίες και σκουπίδια μαζεύονται όπως θα έπρεπε. Μια γειτονιά που αγανακτήσαμε να την συμμαζέψουμε λίγο, μαζεύοντας ακόμη και υπογραφές μέχρι και για να διώξουμε παράνομα μαγαζιά, τώρα γίνεται χειρότερη από ό,τι ήταν πριν. Μόνο που αυτή τη φορά με την αυθαιρεσία των δημόσιων αρχών οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για το αν εφαρμόζεται ο Νόμος και αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν εκεί.

7) Οι άνθρωποι που μένουν στην περιοχή δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες αν πάθουν κάτι αφού σε μια ώρα ανάγκης δεν μπορεί να περάσει από πουθενά ένα ασθενοφόρο. Κάτι που έχει συμβεί και το έχουμε βιντεοσκοπήσει Αλλά ούτε και αν υπάρξει μια πυρκαγιά, πράγμα πολύ πιθανό με την ακαταστασία που επικρατεί.

8) Πολλές φορές οι πάγκοι δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να μπαίνουν στα σπίτια τους, τα οποία είναι πολύ συχνά ισόγεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται φασαρίες απλά για να μπουν ή να βγουν οι περίοικοι στα ίδια τους τα σπίτια και απειλούνται μηνύσεις. Δεν υπάρχει αστυνόμευση σε ένα μέρος με τόσο μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

9) Μια χημική τουαλέτα που έχει στηθεί είναι αστειότητα. Ο κόσμος κατουράει μπροστά στα ισόγεια σπίτια μας. Μπαίνουν μέσα στις λιγοστές πυλωτές ακόμη και για να αφοδεύσουν, συγνώμη για την έκφραση αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Και για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα η αστυνομία είπε ότι αδυνατεί να βάλει αστυνομικούς να μπουν μέσα στη λαική για να επιβάλλουν την τάξη καθόλη την διάρκειά της, ενώ ταυτόχρονα οι δημοτικές αρχές αρκούνται σε ανεπαρκείς και χωρίς αποτέλεσμα συστάσεις.

Έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα και ζητήσαμε βοήθεια, επίσης πήγαμε στον προιστάμενο εισαγγελίας Ηρακλείου ο οποίος έκανε συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς για την τήρηση του ωραρίου (κανονικά η λαϊκή πρέπει να ξεκινάει από τις 06.00 έως τις 15.00) αλλά χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες παρανομίες - μας είπε ο προιστάμενος της εισαγγελίας - είναι θέμα του δήμου και της νομαρχίας. Ο οποίος δήμος έχει τη δημοτική αστυνομία η οποία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη μέσα στο χάος.

Μαζεύουμε συνεχώς στοιχεία και εικόνες με βίντεο και φωτογραφίες.

Έχετε δει εσείς καμία λαική να γίνεται στον Άι Γιάννη, π.χ. δίπλα στο σπίτι κάποιου γνωστού επιχειρηματία; Όχι βέβαια, γιατί οι πλούσιοι άνθρωποι μαζί με μερικές δεκάδες δημόσιους λειτουργούς είναι αυτοί που καθορίζουν το ΝΟΜΟ σε κάθε τριτοκοσμική κοινωνία. Οι λαικές γίνονται σε περιοχές που το βιωτικό και μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι τέτοιο που υποτίθεται δεν τους νοιάζει αν μυρίζουν ψαρόνερα όλη τη βδομάδα ή αν κατουράνε έξω από τα σπίτια τους και πάνω στις πόρτες τους και οι οποίοι υποτίθεται δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με την λογική και την ψυχραιμία που απαιτείται.

Κρίμα για όλους τους πολιτικούς εμπλεκόμενους που πάνω σε κάποια αδιευκρίνιστα προεδρικά διατάγματα του 1950 επιτρέπουν να γίνονται τόσες παρανομίες. Το 1950 οι συνθήκες ζωής ήταν άλλες και οι ανάγκες άλλες. Σήμερα οι λαικές αγορές εξυπηρετούν μόνο συντεχνιακά συμφέροντα σε βάρος των κατοίκων των περιοχών που γίνονται. Ιδίως στα Καμίνια που οι άνθρωποι ζουν σαν τα ποντίκια σε ισόγεια σπίτια με την εξώπορτα δίπλα στον δρόμο.

Ο αγώνας λοιπόν ξαναρχίζει, αν νόμισαν ορισμένοι ότι θα κάμψουν το ηθικό των κατοίκων μέσω της λήθης κάνουν λάθος. Οι οσμές, η φασαρία και η αναταραχή είναι εκεί για να μας θυμίζουν ότι ζούμε ακόμη στην Ελλάδα. Και όχι απλά σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας αλλά στις υποβαθμισμένες γειτονιές των Καμινίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: