Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Η φαβέλα των Καμινίων Ηρακλείου Κρήτης

Favela (shanty town) in Rio de JaneiroImage via Wikipedia

Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει 50 φαβέλες με χαμόσπιτα. Το Ηράκλειο Κρήτης έχει μόνο μια, τα Καμίνια. Μια μεγάλη συνοικία του Ηρακλείου που συγκεντρώνει χαμηλότερα εισοδήματα και κοινωνικές τάξεις, εργατόκοσμο, υπάλληλους και ανθρώπους της βιοπάλης. Τα παιδιά του μηχανουργείου ζουν στα Καμίνια. Οι άλλοι μπόρεσαν και έφυγαν. Είναι γνωστό ότι στον Άι Γιάννη ζούνε οι πλούσιοι, στα Καμίνια ζούνε οι φτωχοί.

Εκεί, ανάμεσα στα χαμόσπιτα και τις στενάχωρες κατάμαυρες παλιές πολυκατοικίες του 1960 - με το γήπεδο του ΟΦΗ (με πρόεδρο τον δήμαρχο Ηρακλείου Γ. Κουράκη) παραδίπλα - έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε δρόμο και από ένα-δύο "κολάδικα". Παραδίπλα είναι η μηχανική καλλιέργεια, πιο δίπλα τα επίσης εργατόπαιδα από το τεχνικό λύκειο και πιο πάνω οι υπηρεσίες για τους αλλοδαπούς.

Στην μια πλατεία- θυμάμαι από την δεκαετία του 1980 αλλά και πιο πρόσφατα - ερχόταν από το Ατσαλένιο πιτσιρικάδες με σκεπάρνια και έσπαζαν τις τζαμαρίες των καφενείων επειδή εκεί σύχναζαν Ομιλητές (δηλαδή οπαδοί του ΟΦΗ). Σήμερα πολλοί από αυτούς τους ομιλήτες συχνάζουν σε αυτά τα ίδια καφενεία ως άνεργοι. Άλλοι, παίζουν ΚΙΝΟ στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και πιο πέρα οι νεαρές γιαγιάδες πάνε βόλτα τα εγγονάκια τους στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας περνώντας κάθε φορά μπροστά από 5-6 "κολάδικα" που ελέγχει κάποια μαφία (Αλβανική, Ρωσική ή Ζωνιανή).

Οι κάτοικοι των Καμινίων που ακόμη ζουν εκεί, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανέβουν κοινωνικά όσο έπρεπε, αγωνίζονται για μια ελάχιστη ποιότητα ζωής που άλλοι -σε άλλες συνοικίες- θεωρούν δεδομένη. Στενάχωρα, αγχωμένα και με γκρίνια.

Το τελευταίο διάστημα έχουν συσταθεί επιτροπές κατοίκων με αίτημα την απομάκρυνση της λαϊκής αγοράς από τις γειτονιές των Καμινίων. Οι κάτοικοι των Καμινίων ζουν σε παλιές πολυκατοικίες χωρίς πυλωτές. Οι άνθρωποι εκεί μαλώνουν μεταξύ τους κάθε μέρα που θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και η λαϊκή αγορά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Γράφουμε επιστολές που δεν τις δημοσιεύουν -μυστηριωδώς- οι τοπικές εφημερίδες του Ηρακλείου, κανένας δεν ασχολείται μαζί μας, λες και η υποβάθμιση είναι μόνο ατομική μας υπόθεση ή λες και δεν υπάρχουμε επειδή ζούμε στην φαβέλα των Καμινίων. Δεν ασχολούνται μαζί μας επειδή είμαστε ασήμαντοι ή επειδή η διαπλοκή τους έχει διαβρώσει; Και όμως υπάρχουν πιο άνετα μέρη που θα μπορούσε να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά, αλλά τα υπερ-πολυκαταστήματα ή άλλα εμπορικά συμφέροντα μάλλον δεν το επιτρέπουν.

Καλούμε τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη ο οποίος έχει λαϊκή καταγωγή είναι και πρόεδρος της ομάδας του ΟΦΗ με έδρα και γήπεδο τα υποβαθμισμένα Καμίνια και τον θεωρούμε "άνθρωπο μας" να παρέμβει με κάθε κόστος. Ο δήμαρχος Ηρακλείου πήρε στις προηγούμενες εκλογές εντυπωσιακά ποσοστά ψήφων και συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά έργα. Όμως, οι αντιδήμαρχοί του αντιμετωπίζουν το θέμα διοικητικά. Το θέμα όμως δεν είναι διοικητικό, είναι πολιτικό. Τα διοικητικά θέματα τα χειρίζονται οι νομικοί και οι γραφειοκράτες ενώ τα πολιτικά τα χειρίζονται οι εκπρόσωποι του λαού με την εξουσιοδότηση που πήραν με την ψήφο του. Απομακρύνθηκε τόσο πολύ ο Γιάννη Κουράκης από την κοινωνική τάξη στην οποία μεγάλωσε και ο ίδιος ώστε να ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του; Ελπίζουμε όχι.

Δεν ξέρω ποιοι νόμοι ή συνθήκες θα επιτρέψουν την αντιστροφή της κλιμακούμενης υποβάθμισης της συνοικίας μας ώστε να ζήσουμε στοιχειωδώς καλύτερα. Όμως είναι υποχρέωση του Γιάννη Κουράκη να λύσει τον "Γόρδιο Δεσμό" και να αφαιρέσει ένα σημαντικό πρόβλημα από τα πολλά που έχει η γειτονιά μας. Δεν είναι η λαϊκή αγορά αυτή καθεαυτή, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υποβάθμισης.

Αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο δήμαρχος - και οι αντιδήμαρχοι που μάλλον είναι υπέρμαχοι της υποβάθμισής μας - τότε οι κάτοικοι με τις επιτροπές που έχουν ήδη φτιάξει θα κινητοποιήσουμε όλο τον πληθυσμό των Καμινίων (ακόμη και όσους δεν ενδιαφέρονται) και όχι μόνο θα δημοσιοποιήσουμε το θέμα (με αφορμή μόνο πλέον την λαική αγορά) σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά θα πάρουμε και τα πράγματα στα χέρια μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν έμπορο να κερδίσει πάνω από τη δική μας εγκατάλειψη. Δεν αντέχουμε άλλο να υποβαθμίζεται η ζωή μας επειδή έτσι λέει ο Νόμος...

Στις πλούσιες οικογένειες και τις ακριβές συνοικίες θα ακούσει κανείς πολλές ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας. Στα φτωχόσπιτα και τις λαϊκές γειτονιές οι ιστορίες μοιάζουν όλες πάρα πολύ μεταξύ τους....Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

...από τη φαβέλα των Καμινίων Ηρακλείου Κρήτης.....

14 σχόλια:

OOO είπε...

Συνεχισε,μην τα παρατησεις.

Πολίτες Ηρακλείου και Κρήτης είπε...

Σ' ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

Foreign Press είπε...

Ωραίο κείμενο παιδιά, γεμάτο ευαισθησία.Μπράβο.Το αναδημοσιεύσαμε.

Φιλικά


Foreign Press

Πολίτες Ηρακλείου και Κρήτης είπε...

Foreign Press σε ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την αναδημοσίευση. Δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να δημοσιοποιήσουμε το θέμα μας,

Foreign Press είπε...

Παιδιά στείλτε μας το mail σας στο foreignpress.gr@gmail.com και κάτι θα σκεφτούμε για να του δώσουμε πιο μαζική διάσταση.

FP

Foreign Press είπε...

Παιδιά στείλαμε mail σε όλα τα μεγάλα blogs και sites το θέμα σας.

http://www.foreignpress-gr.com/2009/10/blog-post_31.html



FP

σίβυλλα είπε...

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/11/blog-post_9163.html

Μαύρος Γάτος είπε...

Συγνώμη, αλλά τί σαχλαμάρα είναι αυτή;

Αυτό που περιγράφεις είναι όλη η Ελλάδα. Είναι μια εικόνα με πολλά προβλήματα, αλλά η φαβέλα είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα πιά. Άσε που τα τζιμάνια του "foreign press" πήραν την φωτογραφία σου και την ονόμασαν "Ηράκλειο¨" και την έστειλαν παντού.
\
Εμπρός λοιπόν στον αγώνα ενάντια στους μεγαλέμπορους των λαικών αγορών που θυσιάζουν τα πάντα "μπροστά στο κέρδος τους"!

Ρε παιδιά πάτε καλά;

Ανώνυμος είπε...

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1099116

Πολίτες Ηρακλείου και Κρήτης είπε...

Μαύρε Γάτε αν διαβάσεις το κείμενο θα δεις ότι δεν εστιάζεται στη λαική αγορά αλλά στη γενική υποβάθμιση.

Η λαική αγορά απλά ξεχύλισε το ποτήρι. Ουσιαστικά μας διώχνουν από τα ισόγεια σπίτια μας.

Και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Πολίτες Ηρακλείου και Κρήτης είπε...

Ευχαριστούμε όλους για την έως τώρα συμπαράσταση. Η λαική είναι η αφορμή.

Η αιτία είναι αυτή η οποία καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε διαβάσει το κείμενο.

Όσο για τη φωτογραφία κάπως έτσι είναι η εικόνα του Ηρακλείου και ιδίως των υποβαθμισμένων Καμινίων..

cretanpatriot είπε...

γεια σου συναδελφε κι αγωνιστή.
συνέχισε ετσι και μη μασας με τιποτα. εδω ειμαστε χομπίστες για να αναδειξουμε τα κακως κειμενα κι οχι για να βγαζουμε τα ματια μας. Ας προχωρήσουμε λοιπον ΟΛΟΙ μαζι χερι - χερι να ξεβρωμίσουμε αυτή τη χολέρα που έγεται ελληνική πολιτική σκηνή και που ταλανίζει την Ελλάδα απο τη μεταπολίτευση και μετα.
Εχουμε αναδημοσιεύσει και μεις το κείμενο που το βρήκαμε ομως στον φίλο Busy-Bee" kai συμπολίτη μας Μάνο.
Το λοιπόν , βαλε μας και στη λίστα των φιλικων σου ιστολογίων , οποως καναμε κ μεις και η συνεργασία μας θεωρείται δεδομένη.

http://cretanpatriot.blogspot.com/

KAΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.

yannidakis είπε...

διατηρω την επιχειρηση μου στην περιοχη ΤΑΛΩΣ και για οσους γνωριζουν ειναι γειτονικη περιοχη των Καμινιων. Νομιζω πως τα τελευταια χρονια στα πλαισια των συνολικων παρεμβασεων της Δημοτικης Αρχης, εχουν γινει βασικες τομες στην περιοχη των καμινιων. Ας μην ξεχνας οτι η ο ιδιος ο Δημαρχος κατοικει εκει.
Καλο ειναι τα παραπονα να γινονται, χωρις ομως να δημιουργουνται εντυπωσεις που πλητουν την αξιοπρεπεια τοπικων περιοχων :[

Πολίτες Ηρακλείου και Κρήτης είπε...

yannidakis λέω παραπάνω ότι έχουν γίνει θετικές προσαρμογές από την μεριά της θάλασσας και του παραλιακού ΑΛΛΑ πήγαμε προς τα πίσω από την μεριά της 62 Μαρτύρων.

Δε νομίζω ότι ο δήμαρχος χρειάζεται καμία υπεράσπιση, ασφαλώς γνωρίζει τα προβλήματα και φαντάζομαι ότι θα παρέμβει με θετικό τρόπο.

Εμείς εδώ θα λέμε πάντα αυτά που πρέπει να λέμε με αξιοπρέπεια και χωρίς λαικισμούς βασισμένοι στα πραγματικά στοιχεία.

Αν παρέμβει λοιπόν ο δήμαρχος, τότε θα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα λιγότερο. Και χρειάζεται η προσωπική παρέμβαση του δημάρχου γιατί ξαναλέω το θέμα είναι πολιτικό και όχι διοικητικό. Και σαν πολιτικό θέμα θα επανέλθουμε ξανά με νέα στοιχεία.

Επίσης τι εννοείς με τον όρο "αξιοπρέπεια των τοπικών περιοχών";

Τα Καμίνια είναι τόσο αξιοπρεπής περιοχή όσο οι χώροι μέσα και γύρω από αυτό. Ασφαλώς συχνά προτιμώ τους Καμινιώτες παρά πολλούς με ψηλή μύτη άλλων περιοχών.

Όμως: όσο σε κάθε δρόμο έχει και από 1-2 "κολάδικα" και έρχονται όποτε έχει λαϊκή και κατουράνε - οι κατά τα άλλα ειλικρινά συμπαθέστατοι τσιγγάνοι - στις ισόγειες πόρτες μας ή δεν μπορούμε για 40 ώρες να παρκάρουμε επειδή τα σπίτια ΟΛΩΝ μας δεν έχουν πυλωτές τότε εγώ θίγω την αξιοπρέπεια της περιοχής ;;

Η σιωπή τελείωσε!

Η Άμεση Δημοκρατία των πολιτών άρχισε δυναμικά. Θα λέμε μπράβο σε κάθε θετική προσπάθεια αλλά δεν θα το βουλώνουμε εύκολα γιατί χρειάζεται πίεση.